Vad ska man egentligen kalla slots?

De där underbara, härliga små spelmaskinerna som man kan spela på och vinna stort, vad heter de egentligen? Visst kan det kännas förvirrande när alla häver ur sig olika namn: slotmaskin, videoslot, enarmad bandit, spelautomat. Man kan lätt känna sig fånig när man inte vet vad man ska kalla den. Så vad är egentligen spelmaskinens riktiga namn?

Äldsta svenska namnen

Spelautomat och spelmaskin är det äldsta, enklaste namnen på en slot. Det är de svenska namnen och namnet syftar på vad det faktiskt är – en maskin som man kan spela på.

Slotmaskin från amerikanskan

I Amerika så kallas spelautomaten för slotmaskin, eller i korthet – slot. Slot betyder myntinkast och alla fysiska spelautomater har ju just det – ett myntinkast. Man måste stoppa i mynt för att kunna spela på maskinen.

Enarmade banditer – är de onda?

Ett gammalt namn som har blivit en klassiker är Enarmad Bandit. Det är snarare slang för slotmaskinen. De första slotmaskinerna hade en enkel hävarm som man var tvungen att dra i när man lagt i sitt mynt för att starta maskinen. Maskinen tog dina pengar och lämnade dig ofta utan vinst. Därav namnet Enarmade banditer.

Pokies och Videoslots

Om man rör sig mer söderut på jordgloben, ända ner till Australien och Nya Zeeland kommer man garanterat stöta på namnet Pokies. Det är kort för poker machine och det namnet som används i vardagligt tal för en slotmasin.

Nu för tiden finns även videoslots. Videoslots är de slotmaskiner som kan spelas online. Online har man mer frihet i vad grafiken kan göra och videoslots innehåller ofta massa olika häftiga ljud- och bildeffekter.